Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού

Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί μία συλλογή φωτογραφιών, της οποίας η δημιουργία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Τότε, ο Ομότιμος πλέον Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Κορρές, άρχισε να αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό μνημεία του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διοργάνωση (ενίοτε με το Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ.) και συμμετοχή του ίδιου Καθηγητή σε πλήθος εκπαιδευτικών-ερευνητικών εκδρομών στην Ελλάδα και κυρίως στη Μικρά Ασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση του υλικού του Αρχείου, το οποίο αυτή τη στιγμή ξεπερνά τις 80.000 λήψεις.

Το σύνολο των φωτογραφιών προήλθε από τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και από την ψηφιοποίηση παλαιότερων διαφανειών.

Η συστηματική επεξεργασία του Αρχείου, με βασικά στάδια τη θεματική οργάνωση και τεκμηρίωση, παράλληλα με τον συνεχή εμπλουτισμό του, ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται ως σήμερα. Η υλοποίησή της κατέστη δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. η οποία άρχισε από την περίοδο της πρυτανείας του αείμνηστου Γιάννη Αντωνόπουλου και συνεχίζεται μέχρι τη σημερινή πρυτανεία του κ. Περικλή Μήτκα.

Με υλικό του Ψηφιακού Αρχείου Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε το 2009 από το Α.Π.Θ. η έκδοση δίγλωσσου (ελληνικά-αγγλικά) λευκώματος με τίτλο Πόλεως Έκφρασις. Τρεις περικαλλείς ναοί, αφιερωμένου στην Αγία Σοφία, τη Μονή της Χώρας και την Παμμακάριστο, καθώς επίσης η έκθεση Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θ. Κορρέ (Α.Π.Θ.) στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η οποία αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή του Μουσείου στην 5η Biennále Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2015).

Στον διαδικτυακό αυτό τόπο παρουσιάζονται επιλεγμένες φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία (ως ξεχωριστή ενότητα λόγω της ιδιαιτερότητας του τοπίου της) και το Σινά, οι οποίες αποτυπώνουν λιγότερο ή περισσότερο γνωστά μνημεία και χώρους που μαρτυρούν την έντονη ελληνική παρουσία διαχρονικά.

Με την ελπίδα ότι και άλλοι συνάδελφοι θα χρησιμοποιήσουν το υλικό του Αρχείου στα μαθήματά τους και θα φροντίσουν να το εμπλουτίσουν, εύχομαι στους φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, ευχάριστα ταξίδια στο αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό παρελθόν.

Θεόδωρος Κορρές